

Habanero je odrůda papriky Capsicum chinense Jacquin. Její název je odvozen od španělského pojmenování Havany. Jedná se o jednu z nejpálivějších paprik. Její plody dosahují pálivosti 200 000 – 300 000 SHU. Mají specifickou chuť s tóny tropického ovoce.
Pálivost této papriky a její jemná chuť z ní činí velmi oblíbenou přísadu do omáček a jídel. Nezralé habanero jsou zelené, ale během zrání obvykle mění barvu. Nejčastějšími barvami této papriky jsou oranžová, červená, žlutá, bílá, hnědá, růžová, ale i zelená, když je plně zralá. Typické zralé habanero je velké 2 až 6 cm.
Habanerům se dobře daří v teplém podnebí, ale příliš mnoho slunce může poškodit listy rostliny. Jako u všech paprik, i habanerům se daří v oblastech s dostatkem slunce a půdou s kyselostí 5 až 6 pH. Rostliny by se měly zalévat pouze při velkém suchu. Nadměrné zalévání způsobuje hořkost papriček, což je nežádoucí. Papriky habanero lze dobře pěstovat ve skleníku, pod fólií i ve volné kultuře. Rostlinu lze považovat za trvalku, což znamená, že při správné péči může plodit i několik let. V tropickém a subtropickém prostředí, pokud jsou podmínky příznivé, habanero plodí průběžně po celý rok.
Druh | Capsicum chinense Jacquin |
Původ | Kostarika |
Pálivost | |
Jednotek SHU | 200 000 – 300 000 |
Poslechněte si naši úžasnou komunitu milovníků chilli, kteří zažili palivuo na vlastní kůži.