

Habanero Tasmanian je jedinečná odrůda habanera, která svým tvarem nepřipomíná žádné jiné habanero. Patří do druhu Capsicum chinense. Její název je odvozen od španělského pojmenování Havany. Jedná se o jednu z nejpálivějších paprik. Její plody dosahují pálivosti 150 000 – 300 000 SHU. Chuť je příjemně aromatická, zpočátku ovocná, později přechází do mírně slané.
Ačkoli by název mohl naznačovat, že tato paprička pochází z ostrova Tasmánie, není tomu tak. Název dostala podle tvaru ostrova, který její plody připomínají. Pochází z Karibiku, konkrétně z ostrova Trinidad a Tobago. Rostlina je velmi atraktivní, mohutnější než klasické habanero, a může dosáhnout výšky až 1 metru. Kvete bílými květy.
Habanerům se dobře daří v teplém podnebí, ale příliš mnoho slunce může poškodit listy rostliny. Jako u všech paprik, i habanerům se daří v oblastech s dostatkem slunce a půdou s kyselostí 5 až 6 pH. Rostliny by se měly zalévat pouze při velkém suchu. Nadměrné zalévání způsobuje hořkost papriček, což je nežádoucí. Papriky habanero lze dobře pěstovat ve skleníku, pod fólií i ve volné kultuře. Rostlina je trvalka, což znamená, že při správné péči může plodit i několik let. V tropickém a subtropickém prostředí, pokud jsou podmínky příznivé, habanero plodí průběžně po celý rok.
Druh | Capsicum Chinenses |
Původ | Trinidad a Tobago |
Pálivost | |
Jednotek SHU | 150 000 – 300 000 |
Poslechněte si naši úžasnou komunitu milovníků chilli, kteří zažili palivuo na vlastní kůži.