
10 výhod, konzumace pálivých jídel
Stále častěji se v médiích objevují dokumentované zdravotní přínosy konzumace pálivých jídel. Dnes si povíme, která látka dělá pálivá jídla zdravými a jakých 10 přínosů vám jejich konzumace může přinést.
Je to právě chemická látka kapsaicin, která se už stovky let využívá k ochraně jídel v teplém klimatu před znehodnocením. Kapsaicin díky svým antimikrobiálním vlastnostem dokáže zpomalit degradaci jídla až o 75 %. Přidávání pálivých omáček nebo mletého chilli nás tedy i dnes může chránit před otravou jídlem.
1. Udržuje zdravé srdce
Pomáhá oběhovému systému a předchází srdečním chorobám tím, že snižuje hladinu cholesterolu v krevním séru a omezuje lipidové usazeniny. Tím brání nadměrnému srážení krve. Také rozšiřuje krevní cévy a podporuje průtok krve.
2. Prospívá trávicímu traktu
Může to znít neuvěřitelně, ale kapsaicin v chilli papričkách působí jako prostředek proti podráždění. Lidem s vředy se roky doporučovalo vyhýbat se kořeněným jídlům, ale výzkumy ukázaly, že paprika může při vředech pomoci.
Například mleté chilli obsahuje stopová množství antioxidantů a minerálů, které pomáhají při trávících potížích, jako je podráždění žaludku, plynatost nebo průjem. Působí také jako přírodní lék na křeče.
Pomáhá snižovat kyselost v trávicím traktu, která způsobuje vředy. Rovněž stimuluje produkci slin a žaludečních šťáv, které podporují trávení.
3. Zmírňuje bolesti kloubů
Díky svým analgetickým vlastnostem se kapsaicin využívá také v medicíně. Existuje mnoho přípravků, jako jsou masti nebo náplasti. Při kontaktu s pokožkou kapsaicin snižuje množství látek, které přenášejí do mozku signály o bolesti.
Postupem času se receptory bolesti samy vyčerpají a bolest dočasně zmizí. Kapsaicin se také využívá při léčbě pásového oparu, HIV neuropatie a dalších onemocnění.
4. Zlepšuje metabolismus
Chilli zrychluje metabolismus tím, že v těle spouští termogenní procesy, které generují teplo. Tento proces využívá energii a tím spaluje kalorie. Konzumace chilli k snídani navíc potlačuje chuť k jídlu po zbytek dne, což může pomoci při hubnutí.
5. Zmírňuje migrény
Znáte ten pocit, když nová bolest přehluší tu původní? Mozek se zaměří na nové zranění, a původní bolest zmizí.
Podobně chilli papričky mohou pomoci při migréně. Po jejich konzumaci se tělo stává méně citlivým na migrénu a celkový pocit bolesti klesá.
6. Potlačuje psoriázu
Psoriáza je kožní onemocnění, které způsobuje nevzhledné kožní skvrny. Kapsaicinový krém výrazně snižuje množství replikujících se buněk a pomáhá zvrátit autoimunitní kožní léze.
7. Bojuje proti chřipce, nachlazení a plísňovým infekcím
Chilli papričky obsahují antioxidanty a betakaroten, který stimuluje imunitní systém a pomáhá bojovat proti nachlazení a chřipce.
Výzkumy také ukázaly, že nosní spreje s obsahem kapsaicinu snižují ucpání nosu. Zvýšená tělesná teplota po konzumaci chilli rovněž aktivuje imunitní systém, aby bojoval proti norovirům (nachlazení) a virům chřipky.
Látky obsažené v chilli jsou také účinné proti až 16 druhům plísní tím, že ničí plísňové patogeny.
8. Snižuje riziko rakoviny
Antioxidanty v chilli papričkách jsou zkoumány jako možná prevence a léčba některých druhů rakoviny. Tím, že zpomalují růst rakovinných buněk, vypadají nadějně jako doplněk stravy k prevenci rakoviny prostaty.
V současnosti se zkoumá i účinek konzumace velkého množství paprik (například 8 velkých habanero papriček týdně) na léčbu rakoviny prsu, slinivky a močového měchýře.
9. Odstraňuje zápach z úst
Konzumace chilli ničí bakterie v ústní dutině, které způsobují nepříjemný zápach z úst.
10. Zabraňuje alergiím
Díky protizánětlivým účinkům může chilli pomoci předcházet alergiím a zmírňovat jejich symptomy.
Naše nejlepší reklama
Poslechněte si naši úžasnou komunitu milovníků chilli, kteří zažili palivuo na vlastní kůži.
Zanech komentář